Äntligen nöjd med alternativa Drakar och Demoner-regler

Jag tycker att jag efter mer än 30 års grubblande av varierande intensitet plus ett par veckors inspirerat skrivande har åstadkommit den ultimata uppsättningen regelmodifikationer för alla möjliga Drakar och Demoner-utgåvor och besläktade spel.

De problem jag ville åtgärda var:

  • Det finns två parallella resolutionssystem – slag på motståndstabellen med grundegenskaper, samt färdigetsslag – där det dessutom tycks fördelaktigt att INTE använda det senare eftersom färdigheterna ofta är betydligt lägre än grundegenskaperna.
  • Obetydligt samband mellan grundegenskaper och färdigheter när rollpersonen väl kommit i spel. Inget bra sätt att hantera påverkan på färdigheter om grundegenskaperna ökar eller minskar.
  • Otympligt adderande och subtraherande av modifikationer när utmaningar har olika svårighetsgrad.

Min lösning är i korthet:

  • Slå under eller lika med ditt grundegenskapsvärde med 1T20 för att lyckas.
  • Behärskar du rätt färdighet får du slå fler tärningar och välja den bästa.
  • Pendragonslag för motstånd och högre svårighetsgrader.
  • Du slår för att lyckas med uppgraderingar. Ökade grundegenkaper utgör en stor del av rollpersonens uppgradering.

Detaljerna beskrivs i det här dokumentet: Novemberhacket 02

Edit 2: Jag har sent omsider insett att det kritikerrosade Whitehack redan för flera år sedan använde detta resolutionssystem. Titta närmare på det här.

Edit: Uppdaterat till version 0.2, med fördjupning om grundegenskaper och karaktärsskapande, samt förslag om hur magiker kan bli bättre.

Jag publicerar länken på rollspel.nu med förhoppning om synpunkter.

Jag ska tillägga att jag inte behandlar det omtalade problemet med ping-pong-strider eller inkluderar ett smidigare belastningssystem. Den som söker kan hitta lösningar på rollspel.nu som kan användas oberoende av färdighetssystem.

Jag ger mig heller inte på hjälteregler den här gången. Den artikel om det jag fick publicerad i Sinkadus nr 24 passar antagligen inte alls särskilt bra ihop med de här reglerna.