Om julen

Det är lätt att tro julen är en kommersialiserad hednisk-kristen tradition som bygger på det praktiska behovet att liva upp en kall och mörk årstid.

Vi tänker att vi firar Kristi födelse genom att äta upp Särimner och ge varandra guld, rökelse och varmt, kryddat vin. Ute välter stormen en snötyngd gran över hästkraken, djävulen uppenbarar sig i pörten och härbren och byter till sig bondgubbarnas själar mot en skäppa rågmjöl eller en smula återfunnen mannakraft, vargar i veum och piercade småtroll trycker i dunklet längs landsvägen och naturväsen med ihåliga ryggar förleder kåta skogshuggare till deras frostnupna död. Men vi kurar ihop och tänder adventsljusen, öppnar en aladinask och ställer ut en skål havregrynsgröt med en klick smör till tidningsbudet. Det är lätt att tro att vi firar Jul för att stå ut med vintern.

Det vi gör på julen är att vi omger oss med de personer som var oss närast och kärast när vi var som minst och svagast. Våra kärnfamiljer är speglar där vi ser hur vi varit utlämnade åt godtycklig rättvisa. Hur vi saknat rösträtt, utbildning och tillträde till krogar och biografer. Hur vi haft liten muskelmassa, korta ben, usel privatekonomi och studiekamrater utan känsla för proportioner, logik och interpersonell respekt.

På julen ser vi hur vi blivit ett år äldre utan att vare sig skriva den där romanen, göra den där resan eller hitta den där kärleken vi så desperat längtar efter. På Julen förlorar vi möjligheten att välja vad vi ska äta och vem vi ska tala med och vi kan inte låtsas att vi är odödliga.

På julen omges vi av året tätaste mörker. Vi kan tro att vi försöker skapa en ljuspunkt, men det är precis tvärtom.

Om året är en cirkel så är dess inre precis som jordens innanmäte och våra egna själar full av en vältrande, fjällig, formlös ondska som spyr ut sitt mörker högst upp, där julen sitter, så att det rinner ner över månaderna, segt och stinkande som ett oljespill fullt av sälkadaver och fortfarande döende måsungar. Mörkret kommer från julen.

Ja, God Jul på er! 

Den här blev populär under sverigemästerskapen i Poetry Slam i Helsingborg 2007, men den är minst ett halvår äldre än så.

Tillbaka till textlobbyn

 

Bloggeliblogg
Saker jag skrivit
Om och med spel
Vem bor här?
Schysst bild- och textprojekt
Skriv till mig!
Blogg
Texter
Spel
Profil
Foton
Kontakt
Länkar
Surfa lugnt
Nyheter
Gästbok
Nytt om Tupplur och mig
Vad är Tupplur?
Om Tupplur